Tymianek - historia i pochodzenie

Rolina wywodzca si z krajw rdziemnomorskich. Gliniane tabliczki znalezione podczas wykopalisk w Mezopotamii dowodz , i tymianek by niegdy wanym skadnikiem napojw uzdrawiajcych. Grecy przyrzdzali z tymianku napoje chodzce. Znany i wysoko oceniany przez smakoszy by mid tymiankowy. W krajach sowiaskich historia tymianku rozpoczyna si okoo XI stulecia, kiedy to papiescy wysannicy przenieli tymianek przez Alpy. Upraw w Europie zaczli benedyktyni. We Francji wino tymiankowe byo uwaane za znakomite lekarstwo na choroby gowy, puc, wtroby, odka, przewodu pokarmowego, ledziony i nerek.

Obecnie uprawiana w wielu krajach Europy i w Ameryce Pnocnej, jako rolina lecznicza, ozdobna oraz jako przyprawa. W Polsce mona znale jej dzikie odmiany. Sowo "tymianek" pochodzi od greckiego sowa "thymon" oznaczajcego odwag. redniowieczne damy, na znak odwagi i mstwa, wyszyway swoim ukochanym na ich tunikach gazki tymianku.

Rolina jest silnie rozgazion krzewin, ktrej wysoko dochodzi do 30 cm. Tymianek nazywany bywa rwnie Macierzank.

Zastosowanie tymianku

W kuchni wykorzystuje si wiee jak i suszone zioo. Jest to przyprawa charakterystyczna dla kuchni francuskiej. Tymianek dodaje si do odwarw misnych, sosw, cikich zup (grochowa, fasolowa), pieczonej kaczki, dziczyzny, krlika, cielciny, woowiny oraz ryb. Usuwa przykry zapach ryb i dobrze czy si czosnkiem, cebul lub pietruszk. Olejek tymiankowy jest stosowany do produkcji win i likierw. Przyprawia si nim wdliny, bigos, mielone misa, pasztety, sery, saaty, potrawy z rolin strczkowych, warzyw oraz pizz.



Reklama

Pod tą domeną powstanie
e-sklep z przyprawami