Pieprz - historia i pochodzenie

Roślina ta uprawiana jest w krajach klimatu tropikalnego i subtropikalnego. Indie są największym producentem pieprzu, uprawia się go również w Indonezji, Malezji, Brazylii i Wietnamie. Liczne odmiany i gatunki rosną również w Ameryce. W Europie zaczęto go doceniać dzięki importowi starożytnych Greków i Rzymian. Pieprz był niezwykle cenną przyprawą. Był czas kiedy za pieprz płaciło się tyle złota, ile sam ważył. Miał niewątpliwy wpływ na zmianę biegu historii - z jego powodu Europejczycy szukali drogi na Wschód.

Pieprz czarny jest pnączem osiągającym 15-20 metrów wysokości. Mocno rozgałęziony, bardzo elastyczny. Jego liście mają jajowate lub sercowate kształty oraz zwisające kwiaty długości ok. 10 cm, które następnie przeobrażają się w grona owoców. Owoce są wielkości grochu, początkowo zielone, gdy dojrzeją - czerwone.

pieprz

Odmiany pieprzu

Istnieją cztery odmiany pieprzu, które uzyskuje się poprzez różne momentu czasu zbiorów i póĽniejszą obróbkę ziaren:

Pieprz czarny - zdecydowanie najbardziej aromatyczny - ziarenka zrywa się przed momentem pełnej dojrzałości, krótko gotuje, suszy na słońcu do zbrązowienia skórki, a następnie poddaje fermentacji

Pieprz biały - delikatniejszy w smaku niż czarny - otrzymywany jest z dojrzałych owoców, z których zdejmuje się skórkę a następnie suszy

Pieprz czerwony - mniej palący i bardziej subtelny niż pieprz czarny, słodko-gorzki smak - uzyskiwany również z dojrzałych owoców, ale konserwowanych w occie, lub w zalewie solankowej

Pieprz zielony - najłagodniejszy z odmian. Charakteryzuje się lekko słodką i odświeżającą nutą smakową. Delikatnie dodaje „pieprzowego” aromatu, ale nie zmienia mocno smaku - niedojrzałe ziarna pieprzu marynowane są w kwasie mlekowym bądź octowym, lub poddane konserwacji solanką.

Zastosowanie pieprzu

Pieprz można dodać do większości potraw. Jego możliwości zastosowania są nieograniczone. Dodawany do mięs, ryb, większości zup, a także do deserów (jak np. pieprz zielony) choć w niewielkich ilościach. Należy pamiętać, że ziarnisty pieprz dodajemy na początku gotowania potrawy, natomiast zmielony w każdym momencie, także na surowo.



Reklama

Pod tą domeną może powstać
e-sklep z przyprawami
albo reklamówka Twojej
marki produktów.