Bazylia - historia i pochodzenie

Ojczyzną bazylii jest Azja a potęgą w jej uprawie były między innymi: Indie, Chiny i Mongolia. W Europie południowej jest znana od XII wieku, natomiast w Polsce uprawiana od XVI wieku. Obecnie największymi producentami są: Węgry, Francja, Hiszpania, Kalifornia w Stanach Zjednoczonych, Indonezja, Maroko i Egipt. Z łacińskiego "bazilicus" oznacza "królewski". W starożytności ozdabiano nią wnętrza świątyń i pałaców. Bazylia jest rośliną jednoroczną o mocno aromatycznej woni, jej rozgałęziona łodyga osiąga wysokość do 50 cm. Ma gładkie, owalne liście, zielone bądź w niektórych odmianach purpurowe. W okresie kwitnienia (pora letnia) pojawiają się na wierzchołkach łodyg drobne, białe, żółte lub czerwonawe kwiaty. Cała roślina jest silnie aromatyczna.

przyprawa bazylia

Zastosowanie bazylii

Bazylia największe zastosowanie ma jako aromatyczna przyprawa kuchenna ułatwiająca trawienie. Ulepsza smak wielu potraw szczególnie sporządzonych z pomidorów. Używa się jej także do potrawach mięsnych i rybnych. Jej korzenno-cytrynowy smak doskonale komponuje się z sosami (np. z włoską salsą verde, z francuskim vinaigrette), sałatkami i zupami, dla ulepszenia smaku wielu potraw aromatyzuje się również ocet i oliwę. Dodaje się ją także do ogórków marynowanych i dyni. Bazylią można przyprawić biały ser, masło i omlety. Szczególnie dobrze komponuje się z cebulą i czosnkiem.

Powszechnie uznane jest jej działanie przeciwdepresyjnie: poprawia nastrój i dodaje sił. Postawiona w oknie doniczka z bazylią odstrasza owady.



Reklama

Pod tą domeną powstanie
e-sklep z przyprawami